The One I Love

Charlie McDowell (2014)

Az utóbbi idők egyik leginkább vitaindító párkapcsolati témájú darabja. Mint ilyen, ez az egyik legnagyszerűbb elismerés amit kaphat, hiszen megdolgoztatja az agyat és elkerülhetetlen, hogy a néző a saját életére is kivetítse valamilyen szinten a látottakat. Gerjeszti az objektív látásmódra való törekvést, magyarul okos, értelmes, jótékony hatással van az egyénfejlődésre és az általa megfogalmazódó kérdések hasznára válnak az embernek. Amúgy nincs ezen nagyon mit csodálni, a filmek jelentős százalékáról mondható el ugyanez. Én is csak azért jegyzem meg, mert alapjában véve ez inkább egy sci-fi gyökerű, romantikus film, erős vígjáték beütéssel, amitől valahogy nem számít az ember ilyen kidolgozottságra és mély gondolatokra.


A film készítői roppant izgalmas elképzelést vittek színre, ami bizonyára mindenkiben kérdések záporát ébreszti fel. Kétszereplős történet lévén (vagy négy?), erősen a színészi munkára hagyatkozik. Mark Duplass és Elisabeth Moss nagyszerű alakításában minden rezdülés jelentéssel bír és szerepe van az aprólékosan megmunkált forgatókönyvben. A törés nélküli, gyorsan lejátszódó folyamat részeseiként csak sodródni lehet magatehetetlenül a szereplők érzelmeivel, még feldolgozni sincs idő mindent. Én megátalkodott módon kénytelen voltam többször megállítani, visszapörgetni és átgondolni, hogy akkor most éppen mi is történik. Kiadós mindfuck, hiszen nyilvánvalóan nonszensz ami történik, de mégis annyira elgondolkodtató a szituáció, annyira érdekesek a karakterek reakciói és annyiféleképpen értelmezhető, hogy elsőre csak ámulni lehet.
Hála a jó égnek, hogy a Duplass testvérek egyre több térhez jutnak a filmezésben. Nem ez az első olyan felkarolt filmes projektjük, amiért érdemes hálálkodni, de mind ez idáig talán a legérdekesebb. Az ilyesfajta meglepetések mindig különösen jól esnek.   8/10

Megjegyzések