Guardians of the Galaxy

A galaxis őrzői
James Gunn (2014)

Na, a múltkori fejtegetésemre gyorsan rácáfoltak Marvelék, mert vettek némi fordulatot és telibe találtak. Pontosan kiszámított, kimért gigaprodukció ennél már nem lesz jobb. És a vicc az, hogy a rengeteg jajjhogycsinálták, úristenezazújkorisztárvársz ellenére, egyáltalán nem kellett hozzá sok változtatás.
+ Elhagyták a felesleges, idegesítő komolykodást és sokkal lazábbra vették a figurát, felszorozták a poénok mennyiségét.
+ Telepakolták jó zenékkel.
+ Csökkentették az akciók számát és végre több időt fordítottak (valamivel) a karakterekre, a fejlődésükre.
+ És végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, a fantáziavilágokban még mindig sokkal jobban mutatnak a képregényes képtelenségek. (Ez a Thor első részében is nagy pozitívum volt.)


A lelkesedésből aztán kb. annyi maradt (két hete láttam lassan), hogy nagy valószínűséggel ezt se fogom újranézni. Nincs miért. A sok pozitívum mellett megmaradt a viszonylagos kiszámíthatóság és a közepes színészi játék. Chris Pratt egyébként nagyon szimpatikus és piros pont Zoe Saldana szerepeltetése is. Jut eszembe! Röhejesek ezek a színes emberek. Miért csúfítják el szegény Zoet? Hát nem volt elég neki az Avatar (meg a három folytatása)? Jelen esetben elég furcsa, hogy ennyire nyilvánvalóan kerülik a szexualitást. Igaz, a mai amerikai filmekben csak ez a két véglet elképzelhető: vagy túlzottan előtérbe kerül, vagy egyáltalán nem is szerepel benne. Végeredményben annyit tudok leszűrni, hogy az irány ugyanúgy rossz, az arányok tologatásával viszont sikerült egy tényleg élvezetes, ám csupán egyszer használatos mozifilmet kreálniuk. A jelszónak náluk mostantól és mindörökre, a kevesebb vizualitás-több dráma fele kellene terelődnie. De úgyse fog.   7/10

Szerk. 2014.11.24.: A hétvégi lazázás eredményeképpen és a 3D-s filmek otthoni felhasználásának újbóli kipróbálása okán még egyszer megnéztem és sokkal jobban tetszett, mint elsőre. Kishitűnek, sértődöttnek hat az írásom így utólag.
A legdurvább viszont az a megfigyelésem, hogy mennyivel nagyobb élmény volt otthon megnézi a mozihoz képest. Egy IMAX biztos kurvajó lehet, de szegény kaposvári Cinema Cityhez képest az otthoni tv elképesztő minőségbeli különbség. 3D-vel kezdtem el nézni, de egyrészt nem ez a TV erőssége, másrészt meg csak simán idegesítő. A normál blu-ray viszont nagyon nagy élmény volt így. Kurvajó tv-t minden háztartásba!   8/10

Megjegyzések