Akira

Katsuhiro Ohtomo (1988)

Az első pár perc belerázódás után gyorsan kiderül, hogy ez egy kivételes alkotás. Apró részletek mindenhol, pont ahogy a legjobb sci-fikben. Egy igazi vízió! Változatos helyszínek, háttérinformációk, minden jelenetben találni valami finom megmozdulást, rejtett szituációt, történet-morzsát. Ez a sok kis hozzáadott plusz, ami igazán hihetővé teszi ezt a mocskos, erőszakos világot. Szépen kidolgozott grafikájával még a mai animék közül is kitűnik. A fantázia szárnyalásának elképesztő szintje. Nekünk csak figyelnünk kell.


Szó szerint, mert a feszes tempó nem enged elkalandozni. Itt nagyon gyorsan halad minden. Maga a cselekmény elég rövid időszakot foglal magában, de rengeteg a történés. Játékos, poénos, az egész kicsit komolytalanul hat eleinte, de ez sem véletlen. Ha egy realisztikusabb megvalósítást választottak volna, talán túl lehangoló lett volna. Így viszont egyedi megközelítése egy nagyon is valószínű jövőképnek. A politika és a média amit ábrázoltak, ragyogó karikatúrája a ma létező és nálunk is egyre inkább nevetségessé váló közigazgatási légkörnek.


Tetsuo felemelkedése és bukása egy eltúlzott, szimbolikus megjelenítése az emberi hatalomvágynak. A könnyen megszerzett hatalom birtoklása mindenki számára lehetetlen feladat, és egyenes következménye az elkerülhetetlen összeomlás. Erre ma mindenki tudna ragyogó példával szolgálni, nem kell messze menni érte. A kísérletező zene nagyon hatásosan fokozza a végkifejlet izgalmait. Hatalmas, hosszúra nyúló látványorgia... A megsemmisülés elhozza a lehetőségét egy új korszak kezdetének. Ezúttal már tapasztaltabban, okosabban.   10/10

Megjegyzések